24 Eylül 2009 Perşembe

bıldırcın yumurtası


A.Y. 16. ayını bitirdi. Geçenlerde bıldırcın yumurtası aldık. Aynen normal yumurta gibi kaynatarak kahvaltıda yedirdik. Sonradan aklıma daha farklı bir yöntemle yedirilebilir mi ? diye bir soru geldi ve netten biraz araştırdım karşıma hep aynı haber çıktı diyebilirim.
Faydası zaten tartışılmaz. Çoğu yerde bir bardağa çiğken kırılıp bir kaşık balla karıştırılıp üzeri sütle tamamlanarak içilmesinin astım, bronşit ve bilhassa öksürüğe iyi geleceği yazılıydı. Ama çiğ hali içinde olası mikroplar açısından bana pek güven verici ve uygulanabilir gelmedi açıkcası.
Ve sonrada beyazının çiğ tüketilmesinin vücuttaki B vitaminini etkisizleştirdiğini okudum.
Şu an rafadan halde kahvaltıda yedirmeye devam etmeyi düşünüyorum.
Çoğu kişi kaçıncı aydan itibaren verilmeli diye sormuş fakat sorular hep cevapsız kalmış. Tabiki normal yumurtaya başlama ayından önce buda olmaz ama sonrası ?

Dediğim gibi biz 16. ayda başladık. Şu ana kadar alerji yapmadı. Temkinli olarak bu şekilde devam edeceğim.
Bilgilenelim:
****************************************
Bıldırcın yumurtasının faydaları ve yenilme şekli:


Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Bahtiyarca, hayvansal proteinlerin, verdikleri yüksek enerjinin yanı sıra çocuklardaki bedensel gelişimin sağlıklı olarak gerçekleşmesine yardımcı olduğunu belirtti.


Hayvansal kaynaklı proteinlerin başında kanatlı kümes hayvanlarının yumurtalarının geldiğini ifade eden Bahtiyarca, bu yumurtaların da ait olduğu hayvanın genetik yapıları nedeniyle çeşitlilik gösterdiğini anlattı.


Bıldırcın yumurtasının içeriğindeki besleyici maddelerin yoğunluğu nedeniyle yaygın olarak tüketilen tavuk yumurtasından farklı olduğunu belirten Bahtiyarca, şunları kaydetti:
“Diğer yumurtalardan daha fazla, proteinlerin yapı taşı olan aminoasit içeren bıldırcın yumurtası, özellikle çocukların bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ise enerjisini daha çok fiziksel büyümeye harcayan çocuklarda, hastalığa neden olan mikropların etkisini azaltmaktadır. Grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların, bıldırcın yumurtası yedikten sonra hastalıklardan çok daha kısa sürede kurtulduğu gözlenmektedir. Bıldırcın yumurtasının bu hastalıklara iyi gelmesiyle ilgili, bilimsel kitaplara girmiş deneysel bir veri olmamasına karşın, bize, (çocuğuma bıldırcın yumurtası yedirebilir miyim?) diye soran kişilere, bıldırcın yumurtasını tavsiye ediyoruz.
Sonuçta, bıldırcın yumurtası, çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine yardımcı olan bir protein deposudur.”
PROTEİN AÇIĞINA KARŞI BILDIRCIN YUMURTASI
Ülkemizde hayvansal protein tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük seviyede kaldığını vurgulayan Bahtiyarca, bu açığın kapatılmasında, son yıllarda eskiye oranla daha rahat bulunabilen bıldırcın yumurtasının etkili olabileceğini söyledi.
Bahtiyarca, bıldırcın yumurtasının çocuklar tarafından en doğru tüketilme biçiminin, rafadan yenmesi olduğunu belirterek, “Çünkü yumurtanın rafadan olması, vücudun proteinleri en kolay ve etkili şekilde almasını sağlar. Bıldırcın yumurtasının sarısı pişirilmeden de çocuklara içirilebilir.
Ancak, özel bir protein içeren yumurta akı, vücuttaki B vitaminlerini etkisizleştirme olasılığına karşı, çiğ olarak verilmemelidir” diye konuştu.



Kaynak: ntvmsnbc. com
************************************
.
.
*****************************

1 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.