14 Şubat 2011 Pazartesi

Bir zeytinyağlı meyve hikayesi! yoksa çakma osmanlı yemeği mi desem?

Perşembe gün marketten yer elması almıştım. Ben çok severim yer elmasını. Küçükken annemle babam çok alırlardı. Ben Burdurluyum, orda büyüdüm, bizim orada çok olurdu. Ama yemeğini bilmezdik. Böyle meyve gibi, kabuklarını binbir emekle soyup, atıştırmalık olarak yerdim/k.
valla çok da güzel olurdu !
du diyorum çünkü İstanbulda olmamdan mııııı , ticari kaygının dozunun bu derece artması, daha açıkcası herşeye hile-hurda karışması, herşeyin hormonla ve binbir kimyasalla yetiştirilmasi sebebi ile mi bilinmez artık eski tadı tuzu yok. Benim yediklerim çok lezzetliydi, şimdi aldıklarım aynı beyaz patates !
Neyse işte bu yer elmalarını yemek olarak pişirmeye karar verdim.
Daha önce 1 kez yemiştim ama tadını tam hatırlayamıyordum.
Cumartesi gün girdim mutfağa.... ( hergün giremiyorum ya :P )
Yer elmasını çıkarttım, içine ne koyacağımı düşündüm.....
Aklıma klasik olarak soğan ve havuç geldi. Bir gün önce zeytinyağlı pırasa bitirmiştik ve ben yemeklerin içindeki havucu ayıklayan biri olduğumdan bunun içinede tekrar havuç koymak istemedim.
Düşünürken çekmecede ki ne zaman aldığımızı dahi unuttuğum 2 adet ayva gözüme çarptı.
Neden olmasındı?
E bu yemeğe limon suyu koyacaktım, yanında aynı familyadan gelen portakalın suyuda konabilirdi.
Son olarak daha önce pişirdiğim kerevizin içine koyduğum grany smith Elmanın ( çok ekşi olanlar varya) çok yakıştığını hatırladım, ama şuan bizdeki amasya elmasıydı.
e olsundu, diğerinide evde o var diye koymamışmıydım nasılsa :)

Soğanları zeytin yağında çevirip, üzerine emek emek* soyup irice rast gele doğradığım yer elmalarını attım. Biraz daha çevirdim.
Sonra soyup dilimlediğim ayvaları atıp bir süre kavrur gibi yaptım.

Ve sıktığım 1 portakal suyuyla birlikte 1/2 limon suyunu ve de 1 tatkı kaşığı şekeri ekledim.
Az birazda tuz.
Üzerine biarzcık da su ilave ederek bir süre pişirdikten sonra en son elmalarımı ekledim.

İşte sonuç görüntüsü böyle, tadıysa bende saklı :P
Ben yaptım diye demiyorum amaaaaaa
gerçekten harika bir şey olmuştu !!!
gerçekten.....
Bir sonraki sefere içinse;
1- İçindeki malzemelerin hepsinin açık tenkli olması sebebi ile tamamen renklilik olsun diye içine bir havuç girse iyi olur.
2- Portakalın çok tatlı olmasıyla alakalı olabilir, şekeri hiç koymasam da gayet tadı yerinde olacak.
3- Elmaları ocakdan indirmeye yakın yani daha da geç atmalıymışım, biraz daha diri olsalar daha iyi.
Cesareti olan denesin !
Biz en kısa zamanda tekrarlıyacağız inşallah.
Ben yaptım artık adınıda siz koyun, ister zeytinyağlı meyve olsun,
ister içinde ki ayvadan sebep osmanlı mutfağından seçme....... :P

* emek emek deyince aklıma gelen;
zaman zaman Ahmet Yusuf a, etrafa verdiği zaiyattan ötürü, "annecim ben onları emek emek yapmıştım - hazırlamıştım" filan gibi laflar sarf edebiliyorum. Oradan kapmış olacak ki;
geçen gün kuruyan çamaşırları katlar gibi yapmış (gerçekte her birini çok muntazam rulo haline getirmiş :) ) babannesine gitmiş;
"-bak babane emek emek katladım" diyor :D

.
.
unuttuğum :
Bu gün 14 şubat sevgililer günü !
Ve bugün ilk defa 14 şubatı manalı buldum ve ilk defa kutlayacağım/kutluyorum.
Çünkü bugün, 14 şubat, Sevgililerin sevgilisi, efendilerin efendisi, güzeller güzeli peygamber efendimizin dünyayı şereflendirdiği gün !!!
Mübarek olsun, dualarımızın kabulune, günahlarımızın affına vesile olsun efendim....

7 yorum:

Efsun dedi ki...

bayilirim zeytinyagli yer elmasina burada kilosu cok pahali o yüzden sIk yapamiyorum, ellerine saglik:)

e. t. dedi ki...

teşekkür ederim Efsuncum.
Gerçek tarifi nasıldı tam bilmiyorum ama bu haline bizde bayıldık :)

yadigar olam dedi ki...

Yemek tarifi ilginç geldi bana.Ama ben senin kadar cesaretli değilim yemek konusunda.Yermiyim bilmiyorum ama hemşerim olarak seni tebrik ederim.:)

T.U.B.A dedi ki...

Esmoş,
Ellerine sağlık. Bir dahakine bize seslenmeyi unutma :)
Ve içine patates ve kereviz de koy lüffen!

zssm dedi ki...

çok ilginç bir tarif...
ellerine sağlık, afiyet olsun...
ben yemek kitaplarındaki tariflere bayılırım farklı olsun diye ama böyle tariflere pek açık değilim hani şunu da bunu da koyalım gibi...
tebrik ederim seni...

e. t. dedi ki...

yadigar ;
aslında pişirmesi evet cesaret işi denebilir ama tadı o derece farklı bir tad değil. Bence zeytinyağlı kerevizi ve enginar seven damaklar bunuda çok sever.


Tubiş;
tamam sizin için özel olarak pişireyim.
ama içine kereviz koyarsam olmaz, zaman adı kereviz yemeği olur. kereviz ayrı yer elması ayrı.O sen seç ;)


zssm;
içine koyduklarımın hiç biri tad olarak baskın tadda ve kokuda olmadığından cesaret işi gibi görüsede tadı çoğu kişiye lezzetli gelecek bir tad diye düşünüyorum.
Ben pişiriken malzemesini hiç düşünmüyorum, elde ne varsa :P
sende elini korkak alıştırma. Zaten bir süre sonra bu buna yakışır diye tahmin edebiliyorsun.

( Vay be bana bak bana, değme aşçılara taş çıkarıcam. Benim içimde nasıl bi aşçı varmış be benim bile bilmediğim. Hemende havaya girdi :PPPP )

Yazıyor dedi ki...

Portakal, ayva... sanırım evde o an başka meyve yoktu:)yoksa malzeme listesi kabarık olabilirdi:) vallahi iyi cesaret

Selam ve Muhabbetle!