İşte bu da yüksek likopenli domatesmiş. Likopen besinlerde hazır olarak bulunuyor. Bu domateslere dışardan ilave edilmiş.
Ama nasıl?
Tam da her yerde GDO korkusu almış başını gitmişken insanın aklına ilk gelen yoksa bunlarda mı? sorusu oluyor haliyle.
GDOrganizma dediklerinden olamamasını diliyorum. Çünkü hepsini yemeyi düşünüyorum :PPP Domatesin içinde zaten likopen var. Ve hatta likopenin %85’i domates ve domates ürünlerinde.
Ne olduklarını anlamadan önce Öz.üme diyorum ki "aaaa yoksa bunların genlerini karpuzlamı karıştırmışlar, yoksa domateslere karpuz mu aşılamışlar, veya karpuzlara domates? :P
Çünkü bunlar birer minyatür karpuz görünümlü domates :)
Domates salçası, ketçap, domates suyu likopence zenginler.
Vücudumuz likopeni en çok işlenmiş domatesten (salça, ketçap....) absorve etmektedir. Daha kolaycası pişirilmiş domatesten.
Yani domatesi sabahları çiğ yemek yerine menemen yapmak yada salçalı kahvaltılık soslar yaparak tüketmek daha faydalı ;)
.
Tadı mı?
ımmm hepsi böylemi bileniyorum ama bizimkiler epeyce kalın kabukluydu. Veee tadı güzel denebilir ancak elbetteki mis kokulu köy domatesi tadında değildi.
Karpuzda, bazı tropikal meyvelerde, kırmızı greyfurtta bulunuyormuş.
*******************************
Bilgilenelim :Likopen
Likopen sebze ve meyvelerde doğal alarak bulunan karoten familyasına ait bir pigmenttir. Bir çok araştırma göstermiştir ki likopen prostat kanseri, sindirim sistemi, göğüs kanseri, akciğer kanseri ve yaşlılıktan dolayı oluşan kalp dejenerasyonunu aktif olarak engelleyebilir.
Kanseri önler mi?
Kanser riski bir çok nedenlere bağlıdır. Beslenme önemli olanlarından biridir. Uzun bir zamandan beri, taze besin ve işlenmiş meyve ve sebze yemek sağlıklı beslenme olarak kabul edilmektedir. Domates ve domates ürünleri likopen içeriği olarak zengindir. Likopenin vucutta anti-oxidant olarak görev yapmaktadır. Şu anda herhangi bir yiyeceğin kanseri önleyeceği sonucuna varmak çok erken ise de, araştırmalar umut vericidir.
Nasıl çalışır?
Likopen vucut tarafından absorve edilen bir anti-oxidant’tır ve zarar görmüş hücreleri onarmaya yardımcı olur. Anti-oxidant’lar kansere sebebiyet verebilecek DNA oxidasyonuyla savaşan bir bileşimdir. Kandaki likopen miktarı arttıkça, okside edilmiş bileşikler azalır.
kaynak :www.lycopene.org
*************************************
6 yorum:
ya hic sorma... su GDO aklimi baya karistirdi! Nedir, nasilbirseydir falan fistik... baya bir düsünür oldun son zamanlar...
çok ilginç ya ilk defa gördüm desem!
hani genetiğiyle oynanmış karpuzla karıştırılmış deseydin inanacaktım:)
Ebru sizin oralardada varmı bu GDO muhabbetleri?
Syhn evet bunca GDO haberleri ile kafamız dolunca ilk bakışta öyle sanıyor :)
bu domateslere likopen ilavesini ne şekilde yapıyorlar bende bilmiyorum.
bir yerden fayda verirken diğer yandan zarar vermez inşallah.
çok ilginçmiş.
ilk kez gördüm.
Allah Allah daha neler göreceğiz nasıl bir domates bu şaşırdım.
ceydacım;
evet benide şaşırttı :)
Yorum Gönder