7 Mayıs 2012 Pazartesi

zaman yazma zamanı--> SÜT ve en çok da okul SÜTÜNE dair


Her ne kadar neredeyse 4 aydır, kah yazmayıp kah yazamayıp ben de blogcağazımda can çekiştiysek de, çıkmayan candan ümit kesilmezmiş misali canlanıp bugün ayağa kalktık. İnşallah nekahat devresini de sağ salim atlatıp eski peformansımıza kavuşuruz ;)

Dönüş konum sağlıklı nesiller için bence önemli. Hal böyle olunca işim bir nebze kolaylaştı.

Bu fikir sevgili Aysun Hanımın yazdığı şu yazı ile aklıma düştü ve oraya yazdığım yorumla aaa neden bunu blogada yazmıyorum ki dedim...
Ve işte burdayım.

Süt ve ürünleri tüketiminin ne denli önemli ve gerekli olduğu -hele ki yeni nesil tarafından tüketimi misli kat daha yaygın olan anlamsız içecekler düşünülürse- ne kadar anlatılsa az gelirken, sağlıklı bir nesil, ülke olmak adına bunu en baş meselelerden biri yapmamız gerekirken, dahası ülke ekonomimizi destekler niitelikte etkileyecek bir polita iken, çiftçimizin feryadına bir nebze su serpecek bir iş iken bir takım siyasal mevzular yüzünden hiç edilmesine çook çok üzülürüm.

Ayrıca uygulayıcısının görüşünü beğenmediği için -sağlıksal bir sebep yokken- çocuğunu alet edip, böylesi faydalı bir içeceği içmekten alıkoyan kişilere de söyleyecek söz bulamıyorum.

Burada mesele sadece anlık süt içilmesi değil zararlı içeceklere alternatif bir içecek getirilmesi ve bunun alışkanlık olarak kazandırılmasıdır!

Yoksa sütün UHT olaması, pastörize olması elbetteki önemli fakat şu durum da bana göre ikincil meseledir. Asitli yada boyalı su içmesi yerine bazılarınca yararsız (bir noktaya kadar benim içinde) UHT süt içirilmesi elbetteki tartışmasız tercih sebebidir.

Umarım devamı daha organize olunmuş şekilde ve ilerleyen adımlarda pastorize sütle gelir.

6 yorum:

sirinanne dedi ki...

Oooo sizi görmek ne büyük şeref!!!
Daha fazla ara vermezsiniz umarım :)

Aysun hanımın yazısındaki şu paragraf dikkatimi çekti: "Eti pahalıya yemek hepimizi üzüyor. İthal et hepimizi kırıyor. Kimse düşünmüyor: Et üretiminin altyapısı hammaddeyi doğuran ve süt veren ineklerce oluşturulur. Sütten kazanamayan inek sahipleri ineklerini kestikçe arz/talebe bağlı olarak et fiyatları yükselir ve ithalatı gerekli kılar."

e. t. dedi ki...

:)
estağfirullah! o şeref sizi sayfamızda ağırlayan bize ait.
İnşallah ara vermeden devam edebilirim.
Sütleri para etmeyenler ineklerini zamansız kestikçe (bu işi bıraktıkça) vakitli ve sürekli hayvan kesimi duracak dalayısı ile de et pahalanacak ve/veya ithal et gündeme gelecek.
Diye anladım ben?

our twins of N.Y./SEYHAN dedi ki...

Esma'cim cok ince bir konu bu. bizim zamanimizda da okullarda sut verilirdi ama SEK sut cam sisede. simdilerde takip ediyorum cogu kisi blogunda okullarda verilen sutlerin kalitesizliginden bahsediyor. uzucu gercekten...

e. t. dedi ki...

Seyhancım haklısın/haklılar elbette kalitesi çok önemli. Fakat kalitesi derken neyi kast edip, kalitesi hakkında yorumun nasıl yapıldığını bilmiyorum. Benim de kaygım bu noktada başlıyor aslında. iyi yada kötü olmasının siyasi konu haline getirilmeden tesbit edilip uygulamanın kötülenmemesi! İçeriğinin, sütün kalitesinin HEP BİR ELDEN düzeltilmeye çalışılması. Umarım öyle olur :)

CANBABA dedi ki...

BU süt konusunda nasıl bir iyileştirme yapılabilir.Kalite tabi ki UHT süt teknolojisinden bir adım öte pastörize süte yönelme gibi.Zaten eskiden de böyleydi.İşin politize edilmesi de üzücü bir gerçek.Muhaliflerinde çok acımasız olduğu yadsınamaz.Her zaman yazın saygıyla...

e. t. dedi ki...

CanBaba;
Keşke süt dağıtımını yapıldığı ilk haftalarda yapılan onca haberin bari birazında! bu işin daha güzel nasıl yapılabileceği tartışılsaydı :(
bende yazılarınızı merakla okuyorum sizde her zaman yazın ;)