7 Temmuz 2009 Salı

geziye devam -Pisa-

Pisa Floransaya hemen hemen 1,5 saat mesafede şirin bir yer.
İtalyanın meşhur nerihler ve köprüler klasiği orada da karşımıza çıkıyor.
Floransadan sonra Arno nehri bu şehrinde ortasından geçmiş.



Su benim çooook sevdiğim ilahi bir madde.

En çok ne seviyorsun? deseler [ burada "ne" bir nesne ifade eder. sakın birileri kendileri ile mukayese etmesinler ;P ve hatta kendilerininde muhteviyatının 2/3 nin su olduğunu düşünürsek kendi üzerlerine bile alınabilirler ;)))) ]
kendimi bildim bileli SU derim.

İster akar, ister durgun halde hangi yerleşim yerine girse su oraya farklı bir canlılık veriyor.


Santa Maria Della Spina ( Gotik bir kilise. araç içinden bu kadar çekebildim. )
.
.


Adını bilmediğim Age of daki okçu kulesine benzettiğim kule.



Arabayı makul bir yere park ettikten sonra Mucizeler meydanına doğru yürürken Pisada bir sokak. karşıda Pisa kulesinin tepesi görünüyor.



Turistlere kiralanan 4 kişilik bisikletler. Eğlenceli olabilir ama uzun süre gitmek için biraz sıkışık ve yorucu görünüyor.



İşte faytonlardan bir yakın çekim. Pisa çok büyük değil. tüm şehri bu faytaonlarla ya da yukarıdaki arkadaşların yaptığı gibi 4 kişilik bisikletlerle, bisikletçinin verdiği harita ile dolaşabilirsiniz. Biz ikisinide yapmadık araba ile turlamayı daha ucuz, daha kısa bulduk.
Daha mı zevkli kısmına gelince faytonu tercih ederdik herhalde.




Pisa kulesi aşamalı olarak büyük oranda mermerden inşa edilmiş. Kentin en önemli meydanı olan Campo dei Miracoli (Mucizeler Meydanı )'de yer alıyor. 3. katın inşasından itibaren bir yana doğru eğilmeye başlamış. hatta bu eğim aksdan 5 metreye kadar varmış. bu eğilmenin durdurulması ile ilgili bir yarışma yapıldı diye hatırlıyorum. Eğim biraz düzeltilince tekrar ziyarete açılmış.
.
Biz içini gezemedik. Zira 30 ar kişilik guruplar halinde içeriye alınıyorsunuz. Biz saat öğlen 1 gibi oradaydık ve içini gezebilmek için bize verilen takribi zaman 4:30 du.
.
Pisada gecelemeyi düşünmediğimiz için beklemedik. Bir sonraki durağımız Comoydu. Orayada vakitlice varabilmek ve otel bulup yerleşebilmek istiyorduk.
.
Bebekli geziyi merak edenler;
.
Bebekli gezide gezi yerlerini ve saatlerini hep bebeğinizin keyfine göre ayarlamak durumundasınız.
.
Bebeksiz bir gezi olsa bu durum idare edilip beklenebilirdi. Ama bebek olunca her durağa varma zamanı ve kalma süreleri heasplı oluyor.
.
Birde A.Y.nin arbasında uyuyor olması, bize hemen "buyrun girin deseler" napağımızı düşündüren bir durumdu. O kadar katı elimizde bebek arabasıyla çıkamayacağımız gibi, seyahatimiz boyunca, kendisi istemedikçe, düzeninden taviz vermediğimiz A.Y. yi, kıyıp uyandırmakda hiç göze alabileceğimiz bir durum değildi.
.
Bu tarz durumlarıda hesaplamak gerekiyor.
Sessiz olunması gereken ortamlarda bebeğinizin uyanık ve sesler çıkartıyor olması gibi durumlarını ayarlamanız gerekiyor.
.
Bebeğinizin hangi saatte ne yiyeceği,
o yiyeceğin yanınızda mevcut olup olmadığı,
dışarıdan temin edilecekse, o saatde o yiyeceği temin edecek bir yer bulup bulamayacağınız da çok önemli başka bir durum.
(ilerde bahsedeceğim, Venedikteki meşhur Murano adasında oda sıcaklığında süt alabilmek için 1 saat market kapısında siesta saatinin bitmesini bekleyip sonra bir restaurante-cafede bulmamız gibi. Diğer büfe-cafe tarzı yerlerde buzdolabında idi ve ısıtma imkanı yoktu.)
.
.

Mucizeler Meydanında yer alan Pisa Katedrali (Duomo di Pisa) karşıda ve Vaftizhane (Baptisterio)solda. Burada görünmeyen Pisa kuleside mekan olarak sağ tarafta. Yukarıdaki resim, getirip bu resmin sağ yanına ekleyin. panoroma tamam :P



katedral ve Pisa kulesi





Uyanık olsa A.Y. yi şu çimlere bırakmak istemiştim.
Emekleyen dizleri ve sıralayan pamuk ayakları günlerdir yere değmemişti.
(Her ne kadar temiz olsalarda otelde A.Y. yi yere bırakamadık. zavallım sadece yatağın bir kenarından diğer kenarına emekladi durdu. Tabi biz de 3 kenarı açık bir yatakta emekleyen bir bebeğin peşinden aman düşecek diye perişan olduk :) )

Ve Pisaya ait bu son fotoğrafa dair paylaşmak istediğim şeyse;
.
bizdeki ergenekon destanında ki durumun (yanılıyorsam, tam ve doğru bilenler düzeltsin) yani kurtların insan yavrularını emzirip büyütmesi ve soyun devamının bu şekilde sağlanması varsayımının, İtalya ve Romanya da da ( Romanyada da buna benzer bir heykel var.) kabul edilmesi çok ilginç değil mi?
.
Aslı nedir acaba? bilen biri bana anlatsın.
.
(Pisadayken bilemiyordum ama aynı heykel Siena' da da karşımıza çıkacak.)
.
.
sonraki station Coma' da görüşmek üzere..............
.
.
.
******************************

4 yorum:

GeCe dedi ki...

bebekle böyle gezi yaptığınız için ayrıca tebrikler fotoğraflar çok güzel pisa kulesi bana pek eğik görünmedi sen mi düzelttin yoksa :))

e. t. dedi ki...

GeCe cim bebekle geziye çıkma fikrini duyan herkes aynı tepkiyi verdi ama ben durumları bebeklerden çok biz büyüklerin zorlaştırdığına inanıyorum.(galiba bu konudada biz Türkler bu kadar çok korumacıyız. Pisada babasının kucağında, henüz kırkını çıkarıp çıkartmadığından şüpe ettiğim bir bebek bile gördüm. hemde A.Y. den bile az giyindirilmişti :)

Pisayı doğrultmak mı?
İtalya hükümetinin böylesine altın yumurtlayan bir tavuğu kestireceğini mi sanıyorsun :)

arti dedi ki...

Selam,
memnun oldum siteme çatong diye düştüğüne..yine beklerim elbet.

geçen ay comodaydım..nasıl güzel dimi? fenükül ile tepeye çıkmak gölde turlamak filan.. bi uçağa binemedik, o içimde kaldı :)

görüşmek üzere

e. t. dedi ki...

arti: hoşgeldin.

yaptığım son iki yorumu kaldırıp şöyle bir toparlama yapmak istedi canım.

Como ile ilgili detayları post olarak bugün yazacağım inş.

özeti ise; Como hakikaten yaşanası bir yer.